Els límits de la lletra petita *

"Solo hoy, 5 de enero, en centros comerciales te devolvemos el importe de tus compras de juguetes en Cheques Magos para canjear en próximas compras.*" O sigui que el que compri avui em surt gratis no?



Òbviament, no. No cal llegir el contingut de l'asterisc per intuir que no pot ser tan simple. Però d'aquí a convertir aquest gran titular en totalment inútil a efectes pràctics hi ha un bon tros. La lletra petita és un conjunt de condicions que, totes juntes, fan pràcticament impossible poder gaudir del descompte que prometen.

Primer, la compra de joguines ha de ser com a mínim de 60 €. Per cada 10 € gastats, els pares despistats que van a l'últim moment rebran un xec màgic que els permetrà descomptar els mencionats 10 € en les següents compres superiors a 50 €. Fins aquí tot és comprensible, però més abaix apareix la frase demolidora: Los Cheques Magos solo se pueden canjear del 11 al 15 de enero en compras que se realicen en Centros El Corte Inglés y solo se puede utilizar un Cheque Mago por operación de compra.

En el remot cas que algú arribi a clicar el link de Ver condiciones i llegeixi aquesta frase, pot ser que li resulti inofensiva. Però com de costum, fem números. Qualsevol persona que s'adscrigui a la promoció rebrà, com a mínim, 6 tiquets, de manera que haurà de fer 6 compres superiors a 50 € en 4 dies, 300 €. Però dins l'asterisc hi ha un altre asterisc, i és que la promoció no inclou llibres, targetes regal, contingut digital ni marques de luxe. I finalment, és casualitat que el 15 de gener caigui en diumenge?

Fins a quin punt és vàlid valer-se dels asteriscs i la lletra petita per fer publicitat enganyosa? El gran titular, l'eslògan impactant, o l'anunci de televisió ja està fet, tot i que després sigui invàlid a efectes pràctics. Molta gent quedarà enganxada amb aquesta oferta, amb xecs màgics que l'obliguen a gastar-se més diners per poder-los gaudir. Pocs hauran llegit les condicions abans de llançar-se a la piscina i hauran vist que no val la pena, i encara menys seran els qui aconsegueixin utilitzar-la. Però el 99% dels qui vegin l'anunci a la televisió, ni compraran ni pensaven comprar més joguines. Però el missatge "Si compres les joguines avui a El Corte Inglés et tornen els diners", ja els haurà arribat.
Els límits de la lletra petita * Els límits de la lletra petita * Reviewed by marc on 22:52:00 Rating: 5

Cap comentari:

Entrades populars

Amb la tecnologia de Blogger.